Překvapení se nekoná, závod v Koreji vyhrál Vettel

Překvapení se nekoná, závod v Koreji vyhrál Vettel

Ani v Koreji Sebastian Vettel nenašel konkurenci, a tak si na své konto připsal další vítězství. V souboji zbytku pole vyhráli druhý Kimi Räikkönen a třetí Romain Grosjean.

Boj o titul mistra světa se zdá být pomalu ale jistě rozhodnut, vždyť už po minulém závodě v Singapuru se trojnásobný šampion Sebastian Vettel těšil šedesátibodovému náskoku na druhého muže v šampionátu – Fernanda Alonsa. Vítězství v sobotní kvalifikaci navíc Němcovy šance na titul před Velkou cenou Koreje 2013 jenom podpořilo.

Do čtvrté Grand Prix Koreje v historii královny motorsportu odstartovali jezdci v následujícím pořadí: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Romain Grosjean, Nico Rosberg, Fernando Alonso, Felipe Massa, Nico Hülkenberg, Esteban Gutiérrez, Kimi Räikkönen, Sergio Pérez. Mark Webber se sice kvalifikoval na třetím místě, jenomže se ještě musel vypořádat s trestem za svoji taxi jízdu s Fernandem Alonsem po GP Singapuru, takže na startovním roštu klesl o deset míst.

Hned samotný úvod závodu přinesl dramatickou podívanou. Sebastian Vettel na čele sice podle očekávání s přehledem zůstal, ke změnám ale už pár metrů po startu došlo na druhém a třetím místě, kdy se Romainu Grosjeanovi podařilo perfektním manévrem předjet druhého Lewise Hamiltona.

Při nájezdu do první zatáčky navíc došlo k nečekaným událostem, jejichž viníkem byl Felipe Massa. Brazilec při nájezdu do zatáčky trošku přecenil své schopnosti a schytal tak náraz od vozu jedoucího před ním. Na trati se pak jeho vůz postavil napříč, takže měli ostatní piloti, včetně jeho týmového kolegy, co dělat, aby do něj nenarazili. Pro Massův závod měl incident velký dopad, pilot se hned po něm odporoučel až na samý chvost.

Ve třetím kole se pořadí ustálilo následovně: Vettel, Grosjean, Hamilton, Rosberg, Hülkenberg, Alonso, Ricciardo, Räikkönen, Maldonado, Button. Jen o dvě kola později se pak Kimimu Räikkönenovi podařilo probojovat před Daniela Ricciarda. Jenson Button pak v tomtéž kole musel zajet ke svým mechanikům pro nové přední přítlačné křídlo, které si poškodil v úvodu závodu. Série prvních pitstopů pak začala v osmém kole.

V devátém kole pak došlo k souboji dvou budoucích týmových kolegů Fernanda Alonsa a Kimiho Räikkönena, ze kterého vítězně odešel Fin, jenž se tak posunul na šesté místo. V jedenáctém kole spolu pak další souboj sváděli Lewis Hamilton a Romain Grosjean. Francouz zajel do boxů o kolo později než Brit a na trať se pak vrátil těsně před něj. Hamilton však ani s využitím DRS nedokázal Grosjeana zdolat.

Ve čtrnáctém kole se pořadí po prvních zastávkách v boxech ustálilo následovně: Sebastian Vettel, Romain Grosjean, Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo (ještě nestavěl), Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Mark Webber, Jenson Button.

Druhou sérii pitstopů  odstartovali Jenson Button a Kimi Räikkonen. Šestadvacáté kolo navíc znamenalo konec závodu pro pilota Force Indie Paula di Restu, který nezvládl ukočírovat svůj monopost. Vůz pak skončil bokem ve zdi.

Osmadvacáté kolo přineslo „bitvu“ mezi týmovými kolegy Mercedesu. Lewis Hamilton se trápil s pneumatikami, Nico Rosberg ho začal mílovými kroky stahovat jeho náskok a bez problémů e mu ho s pomocí DRS podařilo předjet. Předjížděcí manévr však nevydržel přední spojler na Němcově voze. Ten tak musel okamžitě zajet do boxů pro nový. V boxech ovšem Rosberg strávil neplánovaně dlouhou dobu, protože mechanikům se zpočátku nedařilo poškozené přední křídlo z vozu sundat.

V jednatřicátém kole připravil divákům další dramatickou podívanou Sergio Pérez z McLarenu. Ten probrzdil při nájezdu do jedné ze zatáček, což nevydržela jeho pravá přední pneumatika, která se po nadměrné zátěži rozletěla. Na trať byl kvůli jejímu znečištění vyslán safety car.

Zpomalovací vůz zajel do boxů až na konci šestatřicátého kola. Po restartu závodu nedošlo k žádným dramatům v čele celého pole, nýbrž v jeho středu. Adrian Sutil přemotivovaně najel do zatáčky, kde se mu podařilo totéž, co v úvodu závodu Felipemu Massovi. Sutilovu chybu ovšem na rozdíl od té Massovy odnesl i někdo jiný. Pilot Force Indie totiž při svém neřízeném letu sejmul ještě okolo jedoucí vůz Marka Webbera. Ten začal hořet. Na trať tedy musel hasičský vůz a ředitelství závodu znovu muselo povolat i safety car. Mark Webber ze závodu odstoupil, Adrian Sutil pokračoval. Od stewardů však vyfasoval trest v podobě penalizace průjezd boxy.

Závod byl podruhé restartován v kole jednačtyřicátém. Okamžitě se rozpoutal souboj o páté místo mezi Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem. Oba jezdci si několikrát vyměnili pozice. Celkově pak z bitvy vítězně odcházel Brit. Pořadí se ve dvaačtyřicátém kole ustálilo takto: Vettel, Räikkönen, Grosjean, Hülkenberg, Hamilton, Alonso, Button, Rosberg, Ricciardo, Maldonado.  Všichni jezdci měli v tu chvíli na kontě dvě zastávky v boxech.

Ve 47. kole si pak Lewis Hamilton troufal na Nica Hülkenberga jedoucího na čtvrtém místě. Německý pilot se však šampionovi z roku 2008 dokázal ubránit i přesto, že Brit mohl používat DRS. Hamiltonovi se sice před Hülkenberga podařilo o kolo později na chvilinku proklouznout, ovšem ten si svou pozici jen okamžik poté vzal zpět. Do souboje se navíc začal ze šestého místa míchat Fernando Alonso. K trvalé výměně pozic mezi jezdci ovšem nedošlo.

V předposledním kole ze závodu z bodované pozice kvůli technickým problémům odstoupil Daniel Ricciardo.

Do cíle závodu pak neohroženě na prvním místě dojel Sebastian Vettel, na stupně vítězů ho doprovodili jezdci Lotusu Kimi Räikkönen a Romain Grosjean. Už v příštím závodě by si navíc mohl Sebastian Vettel nezvratitelně zajistit čtvrtý mistrovský titul.

Fotogalerie (91 obrázků)

[MODXGalleryRef : 37567]

GP Koreje 2013 (závod):

P. Jezdec Tým Kola Ztráta
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 55 vítěz
2 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 55 +4,2 s
3 Romain Grosjean Lotus-Renault 55 +4,9 s
4 Nico Hülkenberg Sauber-Ferrari 55 +24,1 s
5 Lewis Hamilton Mercedes 55 +25,2 s
6 Fernando Alonso Ferrari 55 +26,1 s
7 Nico Rosberg Mercedes 55 +26,6 s
8 Jenson Button McLaren-Mercedes 55 +32,2 s
9 Felipe Massa Ferrari 55 +34,3 s
10 Sergio Pérez McLaren-Mercedes 55 +35,1 s
11 Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 55 +35,9 s
12 Valtteri Bottas Williams-Renault 55 +47,0 s
13 Pastor Maldonado Williams-Renault 55 +50,0 s
14 Charles Pic Caterham-Renault 55 +63,5 s
15 Giedo van der Garde Caterham-Renault 55 +64,5 s
16 Jules Bianchi Marussia-Cosworth 55 +67,9 s
17 Max Chilton Marussia-Cosworth 55 +72,8 s
18 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 53 +2 kola
19 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 52 +3 kola
20 Adrian Sutil Force India-Mercedes 50 +5 kol
 -  Mark Webber Red Bull Racing-Renault 36 +19 kol
 -  Paul di Resta Force India-Mercedes 24 +31 kol

Doporučujeme

Články odjinud